Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Nedir?

Dünya’nın en gelişmiş kazısız geçiş sistemi Yönlendirilebilir Yatay Sondaj (YYS)’dır. Son yıllarda ülkemizde alt yapı çalışmalarında Yönlendirilebilir Yatay Sondaj tercih edilmektedir. Yatay Sondaj’ın kullanılmasının en büyük nedenlerinden birisi ekonomik olması,hızlı sonuç alınması,çevreye zarar verme memesidir. REFORM YATAY SONDAJ Türkiye’nin tüm illerinde son teknoloji yatay sondaj ekipmanları ile hizmet vermektedir

Tarihteki ilk yönlendirilebilir yatay sondaj uygulaması 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinin Wotsonville yakınlarındaki Pajero nehrinin altından yapılmıştır. Yüksek basınçlı gaz taşıyacak olan 180 metre uzunluğundaki bu geçiş Martin Cherrington’ın liderliğinde Titan Contractor (1965) firması tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu proje aynı zamanda “Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi”nin de doğuşu olmuştur.

YYS yeraltında üç boyutlu delgi yapabilen bir sistemdir. Delici uç (bit) her an yukarı, aşağı, sağa ve sola yönlendirilerek istenilen yeraltı profil oluşturulabilir. Giriş noktasından belli bir açıyla girip, yeterli derinliğe ulaştıktan sonra 0 derece ile (yatay) ilerlemek ve tekrar yüzeye çıkmak klasik yapım prosedürüdür. Delgi yapılacak yeraltı hattı üzerinde herhangi bir engel (mevcut altyapı tesisleri, temeller…vb.) olması durumunda yeraltı profili, bu engeli bertaraf edecek şekilde altından, üstünden veya yanından geçecek şekilde değiştirilebilir.

Pilot delik açma işlemi bittikten ve delici uç (drillhead) yüzeye çıktıktan sonra bu aparat sökülür ve yerine kılavuz deliği genişletecek olan daha büyük çaplı, üzeri kesici elmaslarla donatılmış genişletme başlıkları (back reamer) takılır ve makina tarafından giriş noktasına kadar pilot deliğin ekseninde döndürülerek çekilir.

Yatay Sondaj Avantajları

• Su,kanalizasyon, telefon, elektrik, doğalgaz v.b.) ; Sistemin “yönlendirilebilme” özelliği sayesinde kesinlikle zarar verilmez.

• Açık kazı yapılmadığı için sondajla boru döşeme işlemi sırasında trafiği,çevreyi etkilemez, trafik ve yayalar etkilenmez. Kaldırımlar, asfalt ve beton yollar bozulmaz.

• Projelerin düşük maliyetle gerçekleşir.

• Üst yapıdaki mevcut birimler(bina, ağaç, duvar,yollar,kaldırımlar) zarar görmez.

• Birden fazla boru ve kablonun aynı anda çekilebilmesi sayesinde altyapı da düzenli birliktelik oluşturur.

• Kullanılan sondaj çamuru ve polimerler sayesinde kılıf boru ihtiyacı ortadan kalkar böylece ek maliyet ortadan kalkar ve ana boru direkt kullanılabilir.

• Nehir göl ve akarsuların altından uygulanabilir.