Yatay Sondaj Nasıl Yapılır

Yatay Sondaj, sondaj ile karıştırılmamalıdır. Sondaj, yeraltı kaynaklarını araştırmak, üretim ve işletmek için ve ayrıca mühendislik yapılarının temel koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi amacıyla düşey, yatay veya herhangi bir yön ile açılı olarak yapılan silindirik kazı işlemidir.

Kazısız teknolojiden birisi olan Yatay Delgi yöntemi, tren yolları,kara yolları,akarsu gibi engellerin altından gaz veya su borularının veya kablo döşenmesi gibi işlemlerde en uygun yöntemlerden bir tanesidir.

Bu yöntemle çelik veya betonarme borular kullanılabilmektedir.Yönlendirilebilir Yatay Sondaj makinesi ile (formasyon cinsine bağlı olarak) 400 m mesafeye ve 600 mm çapa kadar boru döşenebilmektedir.

Sondajı Belirleyen Özellikler Şunlardır:

1.Sondaj için yapılmış özel araçlar ile yürütülen kazı işlemi olması,
2.Sondaj yapmak için açılan deliğin silindir olması gerekmektedir.,
3.Her türlü katı ortamda her yöne açılabilir olması

Yatay Sondaj Tanımı ise: Toprak yüzeyinde her hangi bir kazı yapmadan yerin altından açılan delik içerisine boru döşeme tekniğidir.İngilizce tanımı ise ” horizantal drilling “‘dir.

Neden Kazısız Yer Altı Yatay Geçiş Teknolojileri Tercih Edilmektedir.

  • Klasik sondaj sistemlerine oranla düşük maliyetlidir.
  • Yapılması planlanan iş daha hızlı gerçekleşmektedir.
  • Yeni bağlantı hatları oluştururken eski hatlarda da iyileştirme ortamı sunmaktadır.
  • Günlük hayatı etkilemeden hazırda bulunan yapıyı bozmadan altyapı çalışmalarında performans sağlamaktadır.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sisteminin İşleyişi

  • Kılavuz Delgi Açılması
  • Tünel Çapı Büyütme
  • Boru Çekme Aşaması

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj yönteminde, öncelikle bir pilot delgi yapılmaktadır. Matkap ile  delgiyi istenen yöne doğru yönlendirilebilmekte ayrıca yer  belirleyici sayesinde istenilen yönü ve koordinatı bulabilmektedir.

Tij, makineden aldığı itme kuvvetini matkaba iletmekte (ayrıca, hidrolik pompalarla formasyona basıncı ayarlanmış kaydırıcı akışkan enjekte edilerek formasyonun sürtünme direnci yenilmekte) ve böylece sondaj yapılmaktadır. Pilot delik tamamlandıktan sonra, matkaba delik genişletici takılarak delikten geriye doğru çekilmekte ve delik genişletilmektedir. Değişik çapta delik genişleticiler takılarak istenilen çapa ulaşılmakta, son olarak da delik genişleticiler arkasına boru takılarak çekilmekte ve böylece boru döşenmektedir.